Materialen

Alpacca

AlpakaNikkelzilver staat ook bekend als Alpaca/Alpacca en is een zilverkleurig metaal dat bestaat uit een koper-nikkel-zink legering. Nikkelzilver is zilverwit tot glanzend geel en wordt gekenmerkt door een hoge corrosiebestendigheid. Vanwege het nikkelgehalte wordt alpaca bij Rhomberg alleen gebruikt voor sleutelhangers. Alpaca artikelen zijn meestal extra verzilverd in meer of mindere mate.

Brons

BronzeDe verzamelnaam brons wordt gebruikt om legeringen aan te duiden die minstens 60% koper bevatten. Meestal is dit een koper-tin legering. Koper en tin worden gecategoriseerd als halfedelmetalen. Dit zijn metalen die grotendeels bestand zijn tegen corrosie.

Carbon

CarbonEin neues Element findet seinen Weg in die Schmuckwelt. Dieses beachtenswerte Material aus verstärkten Kohlenstofffasern heisst Carbon. Neben dem auffallend geringen Gewicht zeichnet sich der schwarze Stoff durch extreme Festigkeit aus. So entwickelt sich das Material zu einem begehrten Bestandteil für stilvolle Accessoires, ganz besonders für Männer. Carbon weist eine hohe Zugfestigkeit auf und ist beständig gegen Chemikalien und Temperatur und wird deshalb unter anderem auch in der Luft- und Raumfahrt, in der Medizinaltechnik, für die Sportartikelherstellung im Fahrzeugbau und im Modellbau angewendet.

Damaststaal

Damaszener StahlDe term Damascus staal (ook Damascus) is afgeleid van Damascus. De legendarische zwaarden gemaakt van dit speciale materiaal, die werden beschouwd als veruit superieur aan alle Europese stalen zwaarden, zijn waarschijnlijk het meest bekend. Damaststaal verwijst naar een materiaal gemaakt van een of meer soorten ijzer/staal dat, wanneer het gepolijst of geëtst is, een duidelijke structuur heeft die bestaat uit meerdere afwisselende lagen van verschillende basismaterialen. Dit decoratieve patroon maakt het zo populair en uniek.

Roestvrij staal

EdelstahlDoor de hardheid van roestvrij staal en titanium kunnen traditionele productietechnieken voor sieraden, zoals gieten of smeden, niet worden gebruikt. Sieraden van roestvrij staal en titanium moeten machinaal en dus met hoge precisie worden vervaardigd. De sieraden worden vervolgens afgewerkt, gepolijst tot hoogglans of desgewenst met een elegante matte afwerking. De extreme hardheid geeft de sieraden een buitengewone stabiliteit. Roestvrijstalen sieraden zijn, net als titanium sieraden, robuust, roestvrij en bijzonder praktisch om dagelijks te dragen omdat ze als het ware ongevoelig zijn. Dit maakt het dragen van sieraden - zelfs voor mannen - echt leuk!

Goud

GoldSinds mensenheugenis is goud een symbool van rijkdom en macht. Tot op de dag van vandaag heeft het unieke edelmetaal niets van zijn onvergelijkbare magie op mensen verloren. Goud is zeldzaam en daarom kostbaar en wordt beschouwd als de koning onder de metalen. Goud roest niet en oxideert niet. Hierdoor behoudt goud zijn kleur, glans en textuur - voor eeuwig en altijd. Daarom zijn gouden ringen het favoriete ruilcadeau op bruiloften.

Goud wordt aangeboden in verschillende kwaliteiten/karaten. Karaat is de meeteenheid voor de fijnheid van goud.  In de juwelenproductie wordt voornamelijk 750 (18 karaat) en 585 (14 karaat) goud gebruikt. 750 goud (18 karaat) bestaat uit 750 delen puur goud en delen zilver en/of koper. Het wordt vaak gecombineerd met andere legeringen zoals zink of tin. 375 goud (9 karaat) en 333 goud (8 karaat) worden ook vaak gebruikt in sieraden, maar de laatste wordt alleen in Duitsland gebruikt.

Door toevoeging van extra metalen zoals zilver, palladium en koper kunnen de hoogwaardige goudlegeringen verschillende kleuren aannemen. Naast geelgoud zijn wit- en roodgoud bijzonder populair. 
Kleur vergulden
Het komt wel eens voor dat een gouden hanger niet dezelfde goudkleur heeft als de ketting. Elke leverancier gebruikt een andere goudlegering, die ook kan verschillen door de oppervlaktebehandeling. Kleurvariaties zijn daarom normaal. Het verschil zit alleen in de verschillende samenstelling van de legering. In zulke gevallen hebben we de optie om beide items in het atelier te laten vergulden, zodat er geen kleurverschillen meer zijn. Dit is alleen mogelijk voor geelgouden sieraden.

Keramiek

KeramikKeramiek is een anorganisch materiaal dat kan worden gemaakt van verschillende grondstoffen. Silicaat, oxide en non-oxide grondstoffen zijn de belangrijkste groepen waaruit keramiek wordt gemaakt. Vandaag de dag wordt er een onderscheid gemaakt tussen industriële, artistieke en technische keramiek, waarbij de laatste zich vooral heeft gevestigd in de sieradenproductie. Keramiek heeft dit te danken aan zijn unieke eigenschappen: het is zeer hard en daardoor extreem krasbestendig: sieraden van keramiek zijn gemakkelijk schoon te maken en 100% hypoallergeen. Keramische sieraden worden niet dof, oxideren niet en hebben een zeer lange levensduur.  Het stenen materiaal is daarom ideaal voor mensen met een allergie en verliest in de loop der jaren niets van zijn charme en aantrekkelijke uiterlijk. Keramiek kan ook in verschillende kleuren worden gemaakt, met stenen worden bezet en worden gegraveerd. 

Kobalt

KobaltKobalt is een zeldzaam element en wordt gevonden in meteorieten en in de kern van de aarde. Het wordt voornamelijk gewonnen uit koper- en nikkelertsen en behoort tot de ijzer-platinagroep. Vergeleken met goud en zilver heeft het een hogere slijtvastheid en is het ongeveer 60% lichter dan goud en ongeveer 25% lichter dan zilver. Door hun unieke eigenschappen zijn kobalt-chroom ringen snel favoriet geworden bij koppels die willen trouwen. Het staalgrijze zware metaal ziet er gepolijst uit als platina, is corrosiebestendig maar goedkoper dan platina.

Leeer

LederHet waren jonge trendsetters die leren sieraden, en leren armbanden in het bijzonder, de afgelopen twee decennia weer sociaal geaccepteerd maakten, zelfs buiten de rockerscene. Vandaag de dag hebben lederen sieraden een enthousiaste aanhang, ongeacht leeftijd en sociale klasse. Dat komt omdat leer een levenshouding uitstraalt die individuele kracht, persoonlijkheid en vrijheid combineert. Leer is tenslotte een veelzijdig materiaal met ideale eigenschappen - ook voor het maken van sieraden. Het is soepel en toch sterk, relatief ondoordringbaar voor water maar toch ademend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat leer, samen met steen, hout en wol, een van de oudste materialen is die door de mens voor allerlei doeleinden is gebruikt.

Palladium

PalladiumPalladium (een metaal uit de platinagroep) is een nieuw juwelenmetaal. Het is voornamelijk gelegeerd met koper en wordt vaak gebruikt als extra metaal voor witgoud-, platina- en zilverlegeringen. De volgende palladiumlegeringen worden gebruikt in sieraden: 950 en 500. Vergeleken met platina of goud is het aanzienlijk lichter en, in combinatie met een interne kromming, aangenaam om te dragen. De sterkte en hardheid zijn vergelijkbaar met die van witgoud.

Platina

PlatinNet als goud en zilver komt dit helderwitte edelmetaal met een grote hardheid en dichtheid voor in vaste vorm (d.w.z. in bijna zuivere metaalvorm), vaak gemengd met andere metalen van dezelfde groep, de platina metalen rhodium, ruthenium, palladium, iridium en osmium. Het wordt gekenmerkt door zijn hoge weerstand tegen alle invloeden van het milieu en de tijd, wat misschien de reden is waarom het steeds belangrijker wordt als materiaal voor trouwringen. Het is echter ook onderhevig aan krassen en oppervlakteafwerkingen zoals mattering veranderen ook. Het meest gebruikte legeringsmetaal is koper, maar iridium en palladium worden ook gebruikt. De platina legeringen die in sieraden worden gebruikt zijn 950, 900 en 850.

Rood goud

RotgoldRoodgoud is goud met een bijmenging van koper, waardoor het een roodachtige kleur krijgt. Het kleurenspectrum varieert van roodgeel goud tot oranje, roestrood en roodgoud met een lichte paarse zweem (zie ook purpergoud). Sommige auteurs onderscheiden oranje goud van rood goud. Bruine en lichtbruine goudkleuren worden bruin goud genoemd. Roze goud wordt roségoud genoemd, waarbij de overgang naar roodgoud vloeiend is.

Zilver

SilberZilver wordt al honderden jaren gedolven in verschillende landen over de hele wereld. Zilveren sieraden hebben een lange traditie bij veel indianenstammen in Noord-Amerika, maar het speelt ook een zeer belangrijke rol in de sieradenproductie in Europa en Azië. Mexico, Canada, Peru, Australië en de VS hebben het grootste aandeel in de zilverproductie. Om het zogenaamde “925 sterling zilver” te produceren, dat veel gebruikt wordt bij de productie van sieraden en dat wij bij Rhomberg ook gebruiken voor onze zilveren sieraden, wordt meestal 92,5 procent zilver en 7,5 procent koper gelegeerd, d.w.z. met elkaar gemengd. Dit maakt het zilver sterker en beter bestand tegen corrosie, wat ideaal is voor de productie van zilveren sieraden, omdat het materiaal nog steeds zacht genoeg is en heel gemakkelijk te bewerken. Als het ontwerp van het sieraad klaar is, wordt er een mal gemaakt waarin het gesmolten zilver wordt gegoten. Na afkoeling en uitharding wordt het lege juweel schoongemaakt en bijgevijld voordat het klaar is om de gewenste edelstenen in te zetten. Naast gieten wordt ook de oude techniek van smeden gebruikt om zilveren sieraden te maken. In dit opzicht is de term “goudsmid” enigszins misleidend, omdat ze niet alleen gouden sieraden maken, maar ook zilveren sieraden of platina sieraden.

Tantaal

TantalTantaal is een uiterst zeldzaam, glanzend grafietgrijs metaal. Slechts enkele juweliers hebben het smeden van dit extreem harde materiaal, dat slechts smelt bij 3.000 °C, onder de knie. Ringen gemaakt van tantaal zijn uiterst huidvriendelijk, zuren noch chemicaliën tasten het oppervlak aan. En ze gaan een leven lang mee. Vindingrijke juweelontwerpers, altijd op zoek naar alternatieven voor het alledaagse, hebben de positieve eigenschappen van tantaal benut, ermee geëxperimenteerd en een nieuw hoofdstuk in het ontwerp van trouwringen geopend. Of het nu op zichzelf is of in combinatie met goud en diamanten, de glans van dit onverwoestbare materiaal heeft een speciale magie die de dragers het gevoel geeft iets heel unieks te bezitten.

Titanium

TitanTitanium wordt gemaakt van natuurlijk voorkomende titaniumhoudende mineralen. Door zijn lichtheid en sterkte is het een populair materiaal in de ruimtevaart, medische technologie, brilmonturen en sieraden. Naast zijn verrassende lichtheid heeft titanium ook de beste biomedische compatibiliteit van alle materialen, waardoor titanium sieraden bijzonder geschikt zijn voor mensen met allergieën. De warme grijze tint geeft titanium sieraden een prachtige elegantie, waarvan de ultieme perfectie tot uiting komt in combinatie met goud en diamanten. Titanium is een innovatief en modern hightech materiaal dat nieuwe normen stelt voor de productie van hoogwaardige sieraden en trouwringen.

Tombac

TombakTombac is een hoogwaardige messing soort met een hoog kopergehalte. Het gebruik van tombac heeft een lange traditie in de vervaardiging van sieraden en wordt vaak gebruikt als alternatief voor zilver en goud. De term “tombac” komt waarschijnlijk uit Azië

Vergulde sieraden

Vergoldeter SchmuckJuweelontwerpers gebruiken vaak het proces van vergulden bij de vervaardiging van hun sieraden, omdat deze methode de sieraden veel minder duur maakt dan sieraden die met goud zijn gemaakt. Bij vergulden wordt een basismateriaal, meestal zilver, bedekt met een dun laagje goud. Deze laag is vaak gemaakt van geel goud. Juwelen kunnen echter ook verguld worden met roodgoud, witgoud of roségoud. 

In tegenstelling tot echt gouden sieraden hebben vergulde sieraden slechts een dun laagje goud. Dit laagje kan dus worden verwijderd door schuren. Als een verguld sieraad vaak gedragen wordt, misschien zelfs tijdens het slapen of het huishouden of tuinieren, zal dit laagje goud er na een tijdje afslijten en zal het basismateriaal doorschijnen. 

Om ervoor te zorgen dat de vergulde sieraden zo lang mogelijk hun kleur behouden en niet dof worden, moeten de sieraden ook worden afgedaan voordat je gaat douchen. De oppervlakteactieve stoffen, geuren en oliën in de sieraden zijn niet compatibel met de vergulding, tenminste niet op de lange termijn. Om te voorkomen dat vergulde sieraden dof worden, raden we aan om ze in een juwelendoosje of juwelenkistje te bewaren. Indien nodig kun je je sieraden schoonmaken met een zachte microvezeldoek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen.

Wit goud

WeissgoldWitgoud is goud waaraan zilver of palladium is toegevoegd, waardoor het zijn lichte kleur krijgt. Dit geeft het goud een wit/grijze basistint, die de neiging heeft om een licht gelige kleur aan te nemen. De kleur van witgoud kan echter worden opgehelderd tot prachtig wit door galvanische behandeling, d.w.z. rhodineren. Dit laagje zit echter alleen aan het oppervlak en slijt er na een bepaalde tijd weer af.

Wolfraam

WolframWolfraam, een edelmetaal met de hoogste dichtheid, sterkte en hardheid, straalt diepgaande kracht uit. Dit materiaal heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen, is extreem resistent en weerstaat conventionele smeedtechnieken. Daarom wordt wolfraam tijdens de productie van sieraden in zijn uiteindelijke vorm gegoten. Het koele metaal met zijn onberispelijke glans is gemaakt om alle tijden te overleven.

Zirkonium

ZirkoniumIn zijn natuurlijke vorm is zirkonium een hard, glanzend, zilverwit gekleurd metaal, maar onder hoge hitte vormt het een huid van zirkoniumdioxide die diepzwart en extreem hard is. Het metaal is extreem corrosiebestendig door de vorming van een vaste oxidelaag en wordt daarom niet aangetast door zuren en basen, behalve fluorwaterstofzuur. Als gevolg van zijn corrosiebestendigheid wordt zirkonium veel gebruikt in de chemische industrie bij het gebruik van corrosiemiddelen en is het onlangs ook belangrijk geworden bij de productie van sieradenringen vanwege zijn positieve eigenschappen.